doordeco.hu

A konyha nem csupán az étel elkészítésének színtere, hanem a ház lelke is. A konyhatervezés művészete az otthon kényelmének és funkcionalitásának összehangolásában rejlik. Ebben a blogbejegyzésben felfedezzük a kreatív konyhatervezés világát, ahol az egyedi ötletek és praktikus megoldások találkoznak, hogy létrehozzuk az álomkonyhát.

Nézzük a konyhatervezés 10 legfontosabb szempontját!

1. Hol helyezkedik el a konyhánk a lakáson belül?

Ideális esetben a lakás ajtaja nem egyből a konyhára nyílik és sem a fürdővel, sem a mosdóval nincs szemben.

2. Konyhatervezési szempont: a konyha mérete

Ha nagy a család és szeretünk vendégeket hívni ideálisabb egy nagyobb konyha, míg egy egyszemélyes háztartásban, hatalmas vendégsereg nélkül jobb választás lehet egy kisebb helyiség.

3. A konyha elrendezésénél az egyik legfontosabb szempont a fény.

A lehető legtöbb természetes fény elérésére törekedjünk a konyhatervezéskor.  Ehhez a legjobb a keleti, dél-keleti tájolás, hiszen erről jut be a legtöbb természetes fény. A fő fényforrás mellett a kisebb, munkafelületek megvilágítására is érdemes figyelmet fordítanunk. Egy félhomályban úszó konyhában a munka nem csak kellemetlen, de balesetveszélyes is lehet.

4. konyhatervezési szempont: tárolás

A konyhabútor tároló képességét érdemes túltervezni, így később sem tudjuk kinőni.

5. Válasszunk fiókos megoldást.

A régi ajtós megoldásokkal szemben részesítsük előnyben a modernebb fiókos megoldást, így az eszközök, edények könnyebben elérhetőek lesznek, nem kell a hátsó edények eléréséhez az elsőket is kipakolni. A fiókos megoldások közül is legjobb az önbehúzós változat.

7. A konyhatervezés elején gondoljunk a személyre szabásra.

A konyabútor elrendezését és méretét a konyhában dolgozóhoz kell igazítani. Gondoljunk itt a munkapult testmagassághoz igazított magasságára, vagy a balkezesség miatt felmerülő elrendezésekre.

8. A hűtő elhelyezése

A hűtőszekrény elhelyezésénél nagyon körültekintően kell eljárni. A konyhatervezésnél ne feledkezzünk meg arról sem,  hogy az ajtaját gond nélkül teljesen ki lehessen nyitni a számunkra kézre eső irányba!

9. A konyhatervezés esztétikus és praktikus hátfalának kiválasztása.

Ha megvan a konyhabútorunk ideális elrendezése és mérete, itt az ideje megtervezni az alsó és a felső elem közötti hátfalat! Míg régen erre a területre csak a falicsempe állt rendelkezésre, ma már választhatunk üveg, vagy akár könnyen felrakható Wallplex konyhapanelt is!

10. A konyhai eszközök és gépek mérete

A konyhába szánt gépeket igazítsuk a háztartás méreteihez. Egy nagy, többfős, gyermekes családnál szükség lehet egy nagy álló hűtőre, míg egy kis 1-2 személyes háztartásnál ez felesleges helypazarlás lesz.

A nagy gépek után tervezzük meg, hogy hol fogjuk a kisebb konyhai gépeket, eszközöket tárolni. A kenyérpirító, szendvicssütő, gofri sütő, robotgép bár kicsinek tűnik, de összességében együtt mégis sok helyet tudnak elfoglalni.

A gondos konyhatervezés ellenére  az életvitelünk, stílusunk gyakran változik, így a konyhát is érdemes úgy megálmodnunk, hogy bármikor nagyobb anyagi ráfordítás nélkül tudjunk változtatni.

Ebben a Wallplex is segítségedre lehet! Ezt a konyhapanelt bármikor könnyen, gyorsan kicserélheted, ha másik designt szeretnél.

Ha a Wallplex konyhapanel vásárlásával kapcsolatosan kérdésed merül fel, olvasd el az erről szóló bejegyzésünket is.

További információért kapcsolatba is léphetsz velünk!

konyhatervezs-hogyan-tervezznk-konyht-top-10-szempont-konyhapanel-hu