doordeco.hu

A legtöbben tágas, világos konyháról álmodunk, ám a valóságban gyakran egészen pici hellyel kell megelégednünk. Pánikra azonban semmi ok, hiszen néhány turpissággal nemcsak funkcionalitásában, de megjelenésében is varázslatossá tehetjük apró konyhánkat. Optikai trükkökkel egy kis alapterületű konyha is tűnhet tágasnak, jól átgondolt tervezéssel és praktikus megoldásokkal pedig kényelmessé is varázsolhatjuk azt. Lássuk hogyan!

 

A napfény csodákra képes

Ha apró konyhád rendelkezik ablakkal, nem is hiszed, mekkora szerencséd van, hiszen a természetes fénynél semmi sem képes jobban tágítani a teret. Érdemes viszont hanyagolnod a függönyt a konyhában, hiszen sokat elvesz a természetes fény előnyeiből (helyette használhatsz modern rolót). Ha a fűtés nem akadályozza, akkor nyugodtan építsd be az ablak alatti helyet is.

A mesterséges fény jelentősége a kisméretű konyhában

Ha viszont a napfény nem opció a tér tágítására, akkor mindenképpen fordíts nagy gondot a megfelelő világítás kiválasztására.

Fényből sohasem elég, éppen ezért helyezz el minél több fényforrást a konyhádban! Ha van rá lehetőséged, akkor a főfény középen legyen és világosabb árnyalatú lámpabúrát válassz hozzá.

Emellett szükséged lesz a konyhapult megvilágítására is, amihez választhatsz modern LED-szalagot vagy beépíthető lámpát is és ne feledkezz meg róla, hogy a főzőlap fölé is kerüljön egy kisebb fényforrás!

A színek és az apró konyha

Először is, érdemes világos bútorokat választanod, ha nem túl tágas a konyha, hiszen ezzel optikailag tágíthatjuk a teret. Ha azonban mégis szeretnél sötét színeket a konyhádba, akkor azt hagyd meg a kisebb kiegészítőkhöz.

A fal/csempe színénél is érdemes hanyagolni a sötét színeket, ám az egyszerű, világos pasztell színű falat könnyen feldobhatod egy egyedi konyhapanellel.

Nincs több gyűjtögetés, túlzsúfolt konyha

A legtöbb ember szeret minden „még valamire jó lesz” holmit megtartani, ám ha a konyha aprócska, akkor feltétlenül be kell tartanod egy szabályt: szelektálj rendszeresen! Ne legyen kétpolcnyi lábasod és egy kisebb hegynyi tányérod. Mindenből csak annyi legyen a konyhádban, amennyire valóban szükséged is van.

Kettő az egyben: konyha és étkező

Sok kis alapterületű lakásban gondot okoz a pici konyha mellett az is, hogy az étkezőnek sem marad hely.

Erre a problémára remek megoldást jelenthet egy toldható asztal, lehajtható asztallappal.

Még ennél is helytakarékosabb megoldás a falra szerelt, lehajtható lap, összecsukható kis székekkel, melynek segítségével pillanatok alatt étkezővé alakíthatod konyhád egy részét, majd használat után el is tüntetheted azt.

 

Ha nem ragaszkodsz a külön álló terekhez

Nyisd egybe a konyhád a nappalival! Ennek az alternatívának a legnagyobb előnye, hogy nem kell annyit törnöd a fejed azon, hogyan tehetnéd kényelmesebbé a konyhád, ám azzal számolnod kell, hogy a főzés közben keletkező illatok betöltik majd a nappalidat is. Persze, ha megoldható lakásodban egy szagelszívó felszerelése, akkor gond egy szál se.

Miből mekkorát?

A konyha berendezésekor az egyik legnagyobb fejtörést a hűtőszekrény jelenti. Jó alternatíva lehet, hogy a fagyasztót beépíted az alsó konyhaszekrényekbe.

A másik fontos kérdés a tűzhely, hiszen igen nagy helyet foglal, így ha a helytakarékosság a legfőbb szempont, akkor egy két égővel vagy lappal rendelkező tűzhelyet válassz, azok közül is érdemes egy keskenyebb modellt keresned.

A legjobb hír pedig, hogy a mosogatógépről sem kell lemondanod, hiszen könnyen találhatsz keskeny, kevés terítékes mosogatógép is, ami egészen biztosan elfér a te konyhában is.

Ne feledkezz meg arról sem, hogy a mosogatód csöpögtető nélküli legyen. Ne aggódj, cserébe könnyedén beépítheted a csöpögtetőt egy felső szekrénybe (természetesen kellő körültekintéssel), így nagyobb munkapultot használhatsz majd a főzés előkészítéséhez.

A konyha falfelületének tökéletes kihasználása

Bátran válassz nyitott polcokat a konyhádba! Amellett, hogy praktikusak – mert a gyakran használt edények mindig kéznél vannak -, másra is használhatod őket! Tárolhatsz ugyanis a polcokon szakácskönyveket, kisebb konyhai kiegészítőket, kávéfőzőt, poharakat, fűszereket, akár cserepekben zöldfűszereket is, melyek külön életet visznek a konyhádba.

A nyitott polcokkal a szekrényajtók problémáját is magad mögött hagyhatod, amik nagyon sok felesleges helyet elvesznek. Ráadásul a nyitott polcok alatti hely is hasznosítható például bögrék tarolására. A mosogató és a munkapult feletti részt pedig egy kis fantáziával könnyedén egyedivé varázsolhatod.

A Wallplex konyhapanellel például a saját stílusodra formálhatod a konyhát, ráadásul nagyon könnyű tisztántartani is!

Ismerd meg a modern konyhapaneleket!

Ha szeretnél további hasznos tippeket kapni a konyha tervezéshez, inspirálódnál látogasd meg blog oldalunkat.

apr-konyha-gy-tedd-tkletess-konyhapanel-hu