doordeco

A konyhapanelek egy 120 fokig hőálló speciális műanyagból készülnek, így természetes tulajdonságuk, hogy hő hatására van tágulásuk és zsugorodásuk még szobahőmérsékleten is, ami szabad szemmel nem látható, de mégis a használat során végbemenő folyamat. Hasonló elven működik a fizika törvényei alapján, mint például a dilatáció.

Minden anyag reagál a környezet hőmérsékletére. Ezt a konyhapanel esetében úgy kell elképzelni, hogy minél magasabb a hőmérséklet a konyhában, tehát minél melegebb van, annál inkább tágul a fizikai mérete. Ennek a tágulásnak az átlagos mértéke 0.065 mm/m°K. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a téli és a nyári konyhai hőmérsékletet alapul véve egy 2 méteres panel méretváltozása akár 1,5-2 mm is lehet. Ezért nagyon fontos, hogy a konyhapaneleknek biztosítani kell szabad helyet a hőtáguláshoz. Ennek érdekében  a konyhapanelek telepítésekor az illesztéseknél a széleken, valamint a konyhaszekrény és a panelek között hagyni kell pár mm távolságot. Továbbá be kell tartanunk a választott telepítési mód előírásait arra vonatkozóan, hogy milyen sűrűn és hol kell megfúrni vagy megragasztani a konyhapaneleket. Emellett arra is kell ügyelnünk, hogy telepítés előtt a konyhapanelt kiterítve a telepítés helyszínén kell legalább 24 órát tárolnunk, hogy fel tudja venni az adott helyiség hőmérsékletét.

A fent részletezett hatások miatt nagyon fontos, hogy a Wallplex falburkoló panelek szerelése mindig az adott felhasználási terület/felület tulajdonságaihoz igazodjon. Két szerelési típus közül választhatunk: ragaszthatjuk vagy fúrással szerelhetjük a konyhapaneleket. Egyszerre ne használjuk mindkét telepítési típust. Az alábbi cikkünkben igyekszünk segíteni, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb telepítési módot.

Nagyon sokféle környezeti hatás, különböző faltípus és tűzhely, mind-mind máshogy reagál egy-egy hőváltozásra, így szinte minden konyhapanel szerelése esetén külön vizsgáljuk meg, hogy számunkra melyik szerelési módszer a leghatékonyabb és legtartósabb, ezzel a leghosszabbra kitolva konyhapanelünk teljes pompáját.

 

Fúrással történő falhoz rögzítés inox csavartakaróval

inox csavartakaróinox csavartakaró kupak

 

Az egyik szerelési mód a konyhapanelek fúrással történő falhoz rögzítése. Itt fontos megjegyezni, hogy a konyhapanel egy speciális műanyag, így nyugodtan lehet fúrni, hiszen az üveggel ellentétben nem reped. Ennél a módszernél nagyon fontos, hogy a rögzítési pontoknak kb 60 cm távolságra kell lenniük, a konyhapanel fúrásához használt fúrófej mérete pedig legalább két milliméterrel legyen nagyobb a csavar átmérőjéhez képest. Emellett ügyelnünk kell arra is, hogy a csavarokat soha ne szorítsuk nagyon meg, épp csak annyira, hogy a panelt biztonságosan tartsák, ezzel biztosítva szabad helyet a panelnek a hőtáguláshoz. Fúrással történő rögzítéskor a paneleket sokkal egyszerűbben tudjuk cserélni a későbbiekben a panel sérülése nélkül és akár újra máshova is felszerelhetjük. Amennyiben használunk vízvetőt, úgy a konyhapanel alján csavarozás nem szükséges, mert a vízvető elegendő tartást biztosít. A nagyobb méretű panelek esetében miután a hőtágulás mértéke nagyobb, a fúrással történő telepítés biztonságosabb megoldás. A csavarokra egy 12 mm-es rozsdamentes acél (inox) csavartakaró kerül, amely nem csak esztétikus, de ellenáll a szennyeződéseknek, a korróziónak és a magas hőmérsékletnek is. A kis méretű inox csavartakaró exkluzív, modern és elegáns megjelenést biztosít, amely szinte bármilyen konyhapanelhez és konyhába illik.

 

A fúrással történő rögzítés előnyei:

  • egyszerűen cserélhető a konyhapanel sérülése nélkül
  • áthelyezés után újra, máshová is felhasználható
  • exkluzív és modern megjelenés az inox csavartakaróval
  • telepítést követően a konyha egyből használatba vehető
  • nagyobb méretű panelek esetében biztonságosabb megoldás

Ragasztással történő rögzítés

konyhapanel mahattan mintávalsoudal fix all crystal 290

 

A másik telepítési típus a ragasztás, amelyhez a Soudal Fix All Crystal terméket kell használnunk, mely műanyagokkal, PVC-vel és összességében minden anyaggal tökéletes tapadást biztosít. Azonban ebben az esetben is fontos számításba vennünk a másik fogadó anyag, tehát a falfelület (csempe, lambéria, gipszkarton, beton, MDF, üveg, stb.) porózusságát, nedvszívó képességét, a helyiség hő- és páratartalmát, illetve a ragasztóra is gyakorolt környezeti hatásokat. Az apró ragasztási pontoknak a panel szélén kell lenniük egymástól körülbelül 20 cm távolságra (középre soha nem szabad ragasztót tennünk). Ennél a szerelési típusnál is nagyon fontos, hogy ne legyen sem túl sűrű, sem túl ritka a rögzítési pontok távolsága, hiszen a túl sok és túl sűrű ragasztási pont foltokat eredményezhet a konyhapanel színoldalán, mert nincs a panelnak elegendő helye a fent említett hőtáguláshoz. Soha ne húzzuk ki szilikonnal vagy más ragasztóanyaggal a panelek szélét körbe. Vízvető használata esetén a konyhapanel alsó részét nem szabad megragasztani. Amennyiben a ragasztás mellett döntünk fontos azt is figyelembe vennünk, hogy a konyhapanelünket már utólag nem fogjuk tudni mozgatni a kép sérülése nélkül és a panel esetleges eltávolításakor sérülhet a falfelület is, illetve a konyhapanelt újra máshol már nem tudjuk majd felhasználni.

 

A ragasztással történő rögzítés előnyei:

  • láthatatlan rögzítés
  • a telepítéshez nem szükséges szerszám (fúró)

 

Ebben a tájékoztatóban leírt útmutatások a kísérleteink, illetve tapasztalataink eredményei és jóhiszeműen terjesztettük elő. A felületek és a panel megmunkálásának, vágásának, felszerelésének különbözősége és a lehetséges alkalmazások nagy száma miatt, amelyek ellenőrzési körünkön kívül esnek nem vállalunk felelősséget a kapott eredményekért sem a vágás, sem a ragasztás tekintetében. A felszerelés módját minden esetben a vásárlónak kell eldöntenie a saját falfelületeinek és felhasználási szokásainak ismeretében.

konyhapnel-teleptse
fürdőszobapanel banner