Amikor elképzeljük a tökéletes konyhapanelt, az általunk kiválasztott képnek sokféle szempontnak meg kell felelnie, hogy a nyomtatás és a gyártás során valóban az általunk megálmodott terméket láthassuk majd viszont a falon. Vannak állandóan visszatérő problémák, melyeket könnyen elkerülhetünk, ha néhány egyszerű szabályt betartunk. Lássuk mik is ezek pontosan!

 

Gyakori probléma, hogy a leendő konyhapanel tulajdonos az interneten böngészve beleszeret egy képbe, ami tökéletesen passzolna is konyhája hangulatához, ám mikor elküldi nekünk a kiválasztott darabot, akkor szembesülünk vele, hogy sajnos a kép nem felel meg a kivitelezés követelményeinek. Az első ilyen a kép mérete: sokszor kapunk egészen apró, 15-20 kilobyte-os képeket, melyekből akár 60×300 centiméteres panelt álmodott meg a leendő tulajdonos. Ez azonban sajnos kivitelezhetetlen, mutatjuk, hogy miért.

 

A méret lényeg

 

Természetesen nem csak a digitális fotó felbontástól függ, hogy jó lesz-e a konyhapanelünk, de nagyban befolyásolja a késztermék minőségét. Az, hogy egy kép minősége, mérte megfelel-e, több dologtól is függ. Az egyik ilyen lényeges szempont a felbontás, melyhez az első fogalom, amit érdemes tisztázni, az dpi.

 

„A kiválasztott kép legalább 150 de legjobb ha 300 dpi felbontású legyen“ Mit is jelent ez?

 

A dpi a „dots per inch” (azaz képpont per hüvelyk) kifejezés rövidítése, és annak megadására szolgál, hogy egy képen milyen sűrűn találhatók egymás mellett az azt alkotó képpontok. A Wallplex konyhapanelek készítéséhez elengedhetetlen a minimum 150 dpi felbontású kép, mert 150 dpi alatt már rossz minőségű a nyomott kép, a 300 dpi feletti felbontás pedig hatalmas fájl méretet eredményez. (A legegyszerűbb módszer a dpi ellenőrzésére, hogy a számítógépre mentett képre jobb egérgombbal klikkelünk, majd rákattintunk a „Részletek” fülre.)

 

Hány pixeles képet válasszunk?

 

Az alábbiakban láthatjátok, hogy hány pixeles képet érdemes keresnetek, mekkora méretű képhez minimum:

 

Kép felbontása(kb)     Javasolt méret                    Konyhapanel mérete

 

60-80 megapixel   (kb. 5000 x 10000 pixel)                             60 x 120 cm

 

80-100 megapixel   (kb. 5000 x 15000 pixel)                             60 x 180 cm

 

120-140 megapixel (kb. 5000x 20000 pixel)                                60 x 240 cm

 

160-200 megapixel (kb. 5000 x 25000 pixel)                              60 x 300 cm

 

 

A képarányról se feledkezz meg

 

Természetesen az is fontos kérdés, hogy milyen arányokkal rendelkezik a kép, amit kiválasztasz, illetve, hogy hogyan aránylik ez az elképzelt konyhapaneled méreteihez. Az alábbi táblázat segítségül szolgál, hogy a megfelelő képet találd meg.

 

konyhapanel képarányok

 

 

Hol keressem a tökéletes képet?

 

A legcélszerűbb megoldás stock fotós oldalról választani képet a leendő konyhapanelhez, hiszen ezeken az oldalakon biztosan jó minőségű és nagyfelbontású képeket találunk majd. Ha a  https://hu.depositphotos.com/ oldalon keresgélünk a panoráma képek között, akkor ráadásul még az is fel van tüntetve, hogy nyomtatásban mekkora képhez elegendő az adott fotó illetve itt találod a kép számát is amit el kell küldened nekünk! Az egyedileg választott képeknek felára van részletekről érdeklődj ügyfélszolgálatunkon.

 

depositphoto képméret

 

Ilyen formátumú képet válassz

 

Amennyiben nem a depositphoto oldalról választasz képet akkor mi elsősorban JPG formátumot vagy PDF-et kérünk.  Ebben az esetben 1:1 arányban kérjük a grafikát a kiválasztott panel méretéhez tökéletesen passzolva. DOC, XLS, PPT fájlok sajnos nem alkalmazhatóak a konyhapanel elkészítéséhez, mert ezek más-más számítógépen eltérően jelenhetnek meg, így elképzelhető, hogy más lesz a kinyomtatott kép, mint, amit Te a saját képernyődön látsz. És ha már itt tartunk: beszéljünk egy kicsit a képek színéről is

 

 

Az RGB és a CMYK közti különbség-, avagy miért eltérő a kép és a konyhapanel színe?

 

Visszatérő kérdésként szoktunk találkozni azzal, hogy miért nem pontosan olyan színű az elkészült konyhapanel, mint az eredetileg kiválasztott fotó. Nos, ennek a kérdésnek a megválaszolásához érdemes néhány apróságot tisztázni a színekről.

 

Minden színtérnek meghatározott színtartománya van: ez az előállítható színek tartománya. Egyes színterek több vörös, de kevesebb kék árnyalat visszaadására képesek, míg mások pont fordítva: szélesebb spektrumát képesek előállítani a kéknek, de kevesebb vöröset.

színterek

 

 

Az internetes színmegjelenés alapja az RGB színtér. A monitorokon és a kijelzőkön látható kép három, szorosan egymás mellé helyezett világító „lámpa” együttes fénye adja a színt. A lámpák fénye összeadódik, a Red, Green, Blue (Piros Zöld Kék) színekből összeáll a kívánt szín.

 

A nyomdai grafikákhoz viszont a CMYK színteret szokták használni. Ebben az esetben a kép a szorosan egymás mellé tett festékpöttyökről visszaverődő fény színéből áll össze. A megjelenő szín a Cyan Magenta Yellow (Világoskék Bíbor Sárga) színek fedésének a következménye. Az RGB színtérrel ellentétben, itt a színek kivonódnak egymásból és mivel ez a három szín összességében nem adja ki a teljesen feketét, hozzáadódik a Key (Kulcsszín) a fekete. A CMYK színkódolásnál azt kell megadni, hogy az adott szín milyen mértékben tartalmazza az összetevő színeket.

 

Az RGB és CMYK színkeverési rendszerek közötti különbség eredményezi azt, hogy más színek látható a monitoron és a nyomtatási végeredményen, éppen ezért soha nem lesz 100%-osan egyforma a monitoron látott kép a nyomtatással.